DNA och Släktforskning

En berättelse som bjöd på en stor överraskning

Eftersom jag till 50% har mina rötter i Sydafrika och tillgången på källdata där är ganska begränsad så beslöt jag mig för att i mars 2018 beställa ett DNA kit från MyHeritage (MH). När DNA-matchningarna började trilla in efter ett par månader så kunde jag bland annat få bekräftelse på ett par släktträd som jag tidigare bara hade antagit tillhöra Lombardgrenen. Så värst många nya träffar blev det dock inte. För att öka möjligheten till fler träffar övertalade jag mina syskon att även de skull låta DNA-testa sig. Resultatet blev inte heller nu några nya spår. Så jag lägger DNA-biten på hyllan och försöker inte lära mig mer om den typen av släktforskning. DNA-matchningarna fortsätter att trilla in från MH. Så en dag i slutet av 2018 inträffar något som verkligen kom att förändra mitt liv. Jag får en DNA-matchning på en Madeleine Andersson.

Det visar sig att vi har 14,0% gemensamt DNA. (För den oinvigde kan jag berätta att syskon har ca 35% gemensamt och att min kusin och jag har 11%) Så vem är nu denna Madeleine? Samtidigt som jag får denna träff går jag på en släktforskarkurs anordnad av Täby hembygdsförening. Här får jag veta att jag måste vara nära släkt med Madeleine. Så nu inleds den stora jakten på hur det hela hänger ihop.

2018-11-23 Skickar jag ett mejl Madeleine och informerar om att jag inte kan hitta någon gemensam nämnare i våra släktträd. Får svar från Madeleine att hennes pappa är adopterad så det kan vara den vägen vi är släkt.

2019-02-22 Får mejl från Madeleine att hon nu har DNA testat sina föräldrar och att detta visar att vi är släkt via hennes pappa Rolf. Han dyker nu upp som DNA-matchning via MH med 27,6% gemensamt DNA. I matchningen från MH finns även en profilbild med på Rolf när han var ca 2år.

Jag blir helt förstummad när jag ser bilden. Det är ju en kopia på hur mina kusiner såg ut när de var i den åldern. När jag under påsken 2019 träffar mina kusiner och visar kortet på Rolf så får jag samma reaktion ifrån dom som jag hade, ”Det är ju min bror på kortet” En av mina kusiner bestämmer sig då för att ta ett DNA test. Det visar sig att jag och mina syskon har 11% till 14% gemensamt DNA med honom och Rolf har 10,2% och Madeleine 6,2%. Rolf måste med andra ord vara en för oss okänd bror till oss.

2019 -11-01 Har nu suttit och klurat lite under sommaren och lagt ihop vad jag vet med vad min pappa Sture berättat för mig. Detta blir nu min teori som jag lägger fram för släkten och Madeleine.
Pappa Sture ska 1944 göra sin värnplikt. Han skrivs in i Flottan den 1 april 1944 i Karlskrona. Kontraktet löper på 1 år, den 21 mars 1945 är utbildningen avslutad. Vi befinner oss nu i slutet på 2: a världskriget och pappa berättade att man då skulle göra 2 år repövning pga. kriget. Han beslutar då att bli fast anställd och skriver på för flottan. Han kom att förbli fast anställd till 1949-06-30. På så sätt får han både betalt och en utbildning samtidigt. Under 1945–47 är han ute med olika båtar som till största del går ut på att svepa och rensa norska och svenska kusten från minor. Någon gång under tidsperioden september – oktober 1946 har pappa Sture en glad kväll på etablissemang i Göteborg. Han träffar då Elsa Martinsson en kvinna som ligger i skilsmässa. Tycke måste ha uppstått och de unga tu har sig en hederstund. Sture fortsätter i flottan och enligt min teori helt ovetandes om att han hade en kommande son på gång. Denna teori stöds av de utsagor som Elsa gör när hon ska namnge barnets fader. Två män namnges och ingen av dessa är Sture.

2020-02-01 Alla inblandade accepterar min teori så nu har jag plötsligt fått en storebror. Planer för att träffas börjar planeras men så dyker Covid 19 upp på scen och alla planer skjuts på framtiden. Madeleine och jag har sporadisk kontakt under 2020. I samband med fars dag den 8 november 2020 presenterar Madeleine vårt resultat för sin pappa Rolf, min halvbror. Han får då efter 73 år en bild på sin släkt på sin biologiska pappas sida.

2021-04-02 Denna långfredag klockan 12:00 hålls ett historisk digitalt möte. För första gången får alla inblandade familjemedlemmar se varandra om än digitalt. En känslosam stund tror jag för alla. Men med tanke på rådande situation med Covid 19 så var det ett lyckat möte.

2021-08-27 För första gången så träffar jag min halvbror, hans fru och två av hans barn. En mycket känslosam stund för alla närvarande. Vi utbyter information om våra familjer och deras historia samtidigt öppnar vi upp för kommande träffar så att vi kan lära känna varandra mer.

2021-09-11 För första gången sammanstrålar även mina syskon med halvbror Rolf. Även detta möte ett mycket känslosamt sådant.

En släktkrönika om Rolf och hans familj kommer senare.

Att söka sina rötter via DNA kan visa sig ta en helt annan riktning än den man förväntar sig. Så jag undrar vad som kommer att hända när jag börjar släktforska via alla DNA-matchningar som jag har liggande.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.