Om den här hemsidan

Hej Stig det är jag det. Född 1954 med rötter både från Sydafrika och Sverige.
I samband med min pensionering så började jag släktforska.
För att kunna dela mitt resultat har jag nu skapat denna Webbsida. Eftersom jag är nybörjare på det här med hemsidor så kommer ni säkert hitta en del fel. De bjuder jag på.
Jag har lagt in drygt 2500 personer i mitt släktforskningsprogram och nu när jag börjar kartlägga mina rötter kommer jag att delge mina resultat på denna sida. Att kunna omforma gamla husförhörslängder till ord är min utmaning. Jag kommer även att citera en del text från min faster Ingas släktberättelse. Hon berättade sina minnen och min kusin skrev ner och sammanställde. Även min morbror Norman skrev ner sin historia innan han avled. På så sätt kommer jag även kunna delge lite av min sydafrikanska bakgrund.

Under fliken ”Blogginlägg” hittar du små historier baserat på vad jag hittat.
Under fliken ” Släktträd/Family Tree” hittar du en liten databas där du hittar mer detaljerad information.

Här hittar du mina erfarenheter från de verktyg som jag använder.

DIS (Datorhjälp i Släktforskningen) Denna förening har den programvara DISGEN som jag använder för att sammanställa all min forskning i. Kan vid första anblick se lite avancerad ut men när man väl har lärt sig programmet så upptäcker man dess många fördelar. Länken SLÄKTRÄD i menyn leder till den delen av hemsidan som presenterar min släktforskning i webbmiljö. Lite kantigt men bra. Ett medlemskap i DIS ger även tillgång till DISBYT en databas med 40 miljoner poster gör att

  • du kan se om någon annan medlem forskar på din släkt
  • du kan jämföra dina släktdata
  • du kan få tips om var du ska leta vidare
  • du kan bidra med eget material från ditt släktforskarprogram
  • och kanske finna nya släktingar

Ancestry Har nyligen anslutit mig. Måste säga ett abonemang som ger mig mer för pengarna till dags dato än vad My Hertage gav.

My Heritage Använder inte detta idag. Bara som ett verktyg att få en del tips om mina DNA.

Arkiv Digital (AD) Enligt min mening det i särklass bästa och smidigaste verktyg när det gäller att forska på svenska anor. Kostar en del men vilken hobby kostar inte. Här kan man som nybörjare enkelt bygga upp sitt släktträd via deras inbyggda program. Enkelt att exportera via sk. GEDCOM fil till andra program om man vill. Vill man däremot importera en GEDCOM fil så kommer ej bilder med idag kanske det sker i framtiden. Jag säkerställer mina forskningsresultat oftast denna väg och för över dem till mitt huvudprogram DISGEN

SVAR Svenska Riksarkivet En gratistjänst som inte är lika enkel AD men har nästa lika mycket. Dessutom ett bra komplement till när AD saknar en del.

FamilySearch Ett gratisprogram som ägs och driva av Mormonerna som för övrigt var de som började med att fotografera av kyrkböckerna i Sverige. Bygger på principen att du bidrar med data som sedan korskörs i deras databaser och länkar mot andra bidrag. Här har jag även fått en del napp på dokument på mina sydafrikanska släktingar. Har gjort så att jag spar deras unika personidentitetsnyckel i min DISGEN databas. Deras databas har utvecklats så här kommer jag nog hitta mer i framtiden.

WIKITREE Samma princip som Family Search men bygger på ideella krafter. Har börja lägga in en del men vad som händer i framtiden vet jag inte.

MIN KARTA från lantmäteriet Detta är ett mycket bra kartverktyg när det gäller att hitta vart platserna som mina förfäder bodde påNi får gärna höra av er om ni har kommentarer på det jag skrivit, hittar felaktigheter eller om ni har kompletteringar som t.ex. foton eller annan information. Är vi släkt på något sätt blir jag jätteglad om du hör av dig.

Hälsningar
Stig

Jag vill bli uppdaterad