Möte med COVID 19

Fredag 2021-04-16 Dag 0
Klockan 21,50 fredagen den 16 april fick jag för första gången en riktig kontakt med Covid 19. Ett sms på min frus telefon informerade henne om att hennes prov var positivt. Det blev som en liten chock för oss båda. Jag backar ett par dagar. Hon hade arbetat extra på ett helgpass inom vården. Efter ett par dagar kände hon sig lite hängig som om den vanliga vårförkylningen var på gång. Men eftersom hon är sjuksköterska så tog hon det säkra för det osäkra och beställde hem ett test kit för Covid19. På fredag förmiddag kom taxibudet och 12,30 hämtade han upp det för analys. Eftersom vi planerade att vara på landet större delen av nästa vecka ville hon vara säker på att inget oförutsett skulle dyka upp. Nu sitter vi i vardagsrummet framför Tv:n och Masked Singer är precis slut när sms:et kommer. Helt plötsligt har vi en ny inneboende om än bara temporärt. Det blir till att stuva om i kalendern. Resan till landet avbokas men den varulerans som vi väntade på måndag måste vi lösa så att någon kan ta emot den.

Lördag 2021-04-17 Dag 1
Ändrad leverans fixar sig med ett par samtal under lördagen. Jag måste ju testa mig så ett test kit beställs. Dessvärre verkar det som om leverans av dessa endast sker kontorstid så förhoppningsvis får jag ett på måndag. I torsdags när även min åldersgrupp fick möjlighet att vaccinera sig så bokade jag tid till fredagen den 22 april. Den måste bokas om. Ja hur mår vi då? Vi har båda rethosta och det kliar i halsen. Ingen feber eller nedsättning av lukt och smak. Rent mentalt så står vi starka idag. Vi antar att det verkar som om vi kommer att drabbas lindrigt. Tiden får utvisa vad resultat blir. Att jag beslutade mig för att börja skriva om detta kanske kan te sig lite konstigt. Låt mig förklara. Vi har ju valt att sätta oss i en frivillig social distansering redan i höstas. Bakom detta beslut står till stor del hustru Christinas beslutsamhet och erfarenhet inom sjukvården. Själv tog jag nog inte så allvarligt på det hela i början men vartefter tiden har gått så har min medvetenhet öket. Att få detta besök när vaccineringen står runt hörnet känns lite tråkigt. Vi har båda fått tiden att gå via de hobbys som vi utövar. Christina med sitt skapande i miniatyrvärlden och jag med min släktforskning. Det har inte gått någon större nöd på oss. Just genom släktforskningen så har jag kommit i kontakt med en del av de farsoter som vi har haft i landet genom åren. Att då sätta sig ner och före en liten dagbok om mina reflektioner i denna situation får bli mitt bidrag till ett litet tidsdokument för kommande generationer. Planen är att skriva lite dagboksanteckningar på men hemsida för släktforskningen. Publiceringen kommer inte att ske direkt utan med ett par dagars eftersläpning.

Söndag 2021-04-18 Dag 2
Idag börjar jag skriva ner mina reflektioner. Natten har varit bra sovit gott med lite rethosta ingen feber. Tråkigt att man inte kunde vara på landet när det är så fint väder. Vi beställde hem matleverans som bör dyka upp under dagen. Att ha en positiv livsinställning tror jag är A&O i en situation som denna. Glaset är halvfullt inte halvtomt. Jag ser möjligheterna inte problemen. Att lägga energi på sådant som jag inte kan påverka är bara slöseri. Jag möter framtiden vartefter den utvecklar sig.

Måndag 2021-04-19 Dag 3
Natten var lugn lite hosta men ingen feber. 07,00 Sms från Taxi att de mottagit min beställning av test och leverans sker under dagen. 12,30 Test levererad utförd och ivägskickad. Nu är det bara att vänta på resultatet. Vad händer i världen idag. Stor brand i Kapstaden en del av min historia kanske brinner upp. Antal vaccinerade i Sverige ca 20% har fått en dos ca 8% två doser. 900 000 smittade i Sverige, 141 000 000 i världen. Helt klart att detta kommer att stå i våra kommande historieböcker.

Tisdag 2021-04-20 Dag 4
00,46 fick mail och sms. Provet visar sig vara positivt så nu är det bara att härda ut. Natten har varit bra fortfarande väldigt lindrig symtom. Måste passa på att berömma hur sjukvården har skött det hela alltsedan jag beställde testsetet. Tillsammans med med testresultatet fanns det länkar till bra information om både vad ett positivt resultat innebär samt vilka förhållningsregler som jag ska ta hänsyn till. Praktisk innebär det hela en del förändringar. Munskydd på när vi kollar postfacket eller går ut på promenad (vilket vi får om vi håller avstånd). Avbokning av vaccinationstiden. Planera eventuella matinköp för hemleverans. Vi känner oss vid gott mod så detta blir en erfarenhet som vi bär med oss in i framtiden. En liten reflektion är ju att fast man hade en hög skyddsfaktor på Christina arbetsplats så lyckades det elaka lila viruset sprida sig. Lärdom: Vi ska nog alla ta det här betydligt allvarligare än vad vi till dags dato har gjort.

Onsdag 2021-04-21 Dag 5
Idag var nog den värsta dagen hitintills. Ont i kropp och leder samt ingen ork. Det var bara att ta det lugnt och vila. När jag går och lägger mig före 21,00 och sover i 10 timmer mot normala 5-6 timmar så förstår jag att kroppen utkämpar ett krig mot Covid viruset. Igen feber och rethostan börja vika ner sig. Min slutsats blir att toppen är nog passerad men man får vara ödmjukt och se tiden an så att inget backslag dyker upp. Christina har det lite fler symtom än vad jag har. Debatten om vilken vaccin man ska som nu förs är ju helt sinnessjuk. Ca 9 % av Sveriges befolkning har insjuknat i covid-19. Av dem har ca 1,5 % avlidit. Det blir ca 0,14 % av Sveriges befolkning har dött i covid-19.Sannolikheten att få den allvarliga biverkningen av AstraZenica är mellan 1 på 10000 och 1 på 100000 dvs mellan 0,0001 och 0,001 %.Det ger att det är med mist 1400 gånger större risk att dö i covid-19 än att få biverkningen. Ju för hela Sveriges befolkning blir vaccinerade desto tidigare kan vi börja återgången till ett annat liv. Förmodligen inte det vi levde tidigare, De som inte vill ha gratis vaccin pga. fel varumärke kan ju tacka nej och sedan ta eventuella konsekvenser av sitt beslut. När det blir min tur tar jag det vaccin som erbjuds.

Torsdag 2021-04-22 Dag 6
Torsdagen passerade utan allt för mycket väsen. Rethostan avtar men vi båda känner fortfarande av matthet, ont i kropp och leder. Den kommer och går under dagen. Det blev till att titta på lite film för att få dagen att gå. Vi är båda övertygade om att vi nu har passerat toppen. Frågan är bara hur lång stoppsträckan är innan vi är tillbaka på banan igen. Misstänker att vi får dras med ömheten i kroppen under en ganska lång tid. I morgon har det för mig gått en vecka så jag ser ljuset i tunneln. Snart är det dags att planera för vaccinerings tid.

Fredag 2021-04-23 Dag 7
Fredagen blev en riktigt skitdag. Orken bara försvann matthet och ont i lederna ingen ork att göra något. Jag tog på mig handskar och munskydd för att gå ner två vångar till entrén för att hämta veckans post. Det är 110 steg ner och upp. Väl inne i lägenheten kändes det som om jag varit ute och gått en timme i rask takt. Bara lägga sig ner och ta det lugnt. Det har nu gått en vecka sedans beskedet och vi kan bara konstatera att Covid 19 är ingen trevligt virus. Det visar nya sidor hela tiden. Men skam den som ger sig han ska besegras även om det kommer att ta lite tid.

Lördag 2021-04-24 Dag 8
Idag firar vi 24 årig förlovningsdag samma datum som Christinas föräldrar fyllde år på. Målet var att äta en god köttbit och dela på en flaska vin. Men det blev pasta och prinskorv istället. Orken tröt. Vi spar köttet tills imorgon. Mitt i allt i hopa tittar solen fram. Klockan 11,00 ringde det på dörren. Christina gick och öppnade. Det är nästan alltid vår granne som ringer om det är något. Men inte denna gång. Entréhallen var tom men det stod en kasse utanför dörren. I denna kasse fanns en burk med nygjorda chokladbollar sam krya på er kort från Jack & Sally. Det var någon som verkligen värmde i hjärtat och gjorde dagen lite mindre outhärdlig.


Söndag 2021-04-25 Dag 9
Ytterligare en dag i samma anda. Orken tryter lederna och kroppen värker med oregelbundna intervaller. Christina som har det tuffare än mig idag sover större delen av dagen. Själv hänger jag i soffan framför Tv:n. På eftermiddagen tar jag mig en liten tupplur. Borta i tre timmar vaknar till ljuva dofter från köket. Christina har lagat middag och vi får njuta av köttbiten som vi skulle ha igår. Jag tar ett glas vin medans Christina håller sig till vatten. Natten till måndagen blir ingen rolig natt värk, frossa och oregelbunden sömn för min del Christina verka sova bra.

Måndag 2021-04-26 Dag 10
Christina vakna feberfri för första gången. Hon verkar ha kommit igenom det värsta. Själv sov jag till klockan 10,00. Vaknade helt slut i kroppen. Måndagen blir ingen kul dag en repris på de dagar som varit. Det är inte utan att man börjar bli väldigt less på det här. Men det finns ju inga genvägar så bit ihop och härda ut få bli dagen devis.

Tisdag 2021-04-27 Dag 11
Ännu en skitdag enligt beprövat schema. Ont i kroppen och orkeslöshet. Efter lunchen la jag mig mer för att vila lite. Vaknade 18,15. Vi har roat oss med att se säsong två av Heder. Klart sevärd. Nu får vi se vad onsdagen har att bjuda på

Onsdag 2021-04-28 Dag 12
Febern verkar gå på morgonen så lågt den på 37.1 men dagen blev inte roligare för det samma symtom som tidigare. Ont i kroppen och orkeslöshet. Att behöva en timmes återhämtning efter att ha tagit en dusch säger lite om hur orkeslösheten visar sig. Frustation växer men att lägga energi på något som du inte kan påverka är slöseri med energi. Det blir att härda ut en dag till. kvällen avslutades med tidig sängliggande febern hade smugit upp till 38,6. så det var bara ta Alvedon och sova.

Torsdag 2021-04-29 Dag 13
Man kan lugnt säga att mönstret känns bekant. Vaknar med feber muskel och ledverk. Feber på 38,2 så det blir en dag till i halvdvala. Piggnar till lite framåt kvällen så vi ser en serie på tre avsnitt. Bra tidsfördriv. Sedan blir det Alvedon, hostdämpande och sängen hoppas att det ska gå bra att sova i natt.

Fredad 2021-04-30 Dag 14
När jag vaknar är febern fortfarande kring 38 grader men min magkänsla skickar andra signaler. Även om jag är matt och känner mig eländig så finns det något positivt i magkänslan. Jag tror det kommer att vända snart. Det har nu gått två veckor edan Covid kom på besök. Det har och är en erfarenhet som har haft ett högt pris kan tyckas. Det positiva är att Christina nu är feberfri och att jag har en positiv magkänsla. Vi beställer hem mat som avnjutes på balkongen med lite vin. En ganska bra valborgsmässoafton ändå.

Lördag 2021-05-01 Dag 15
Vaknar med 38 grader som igår men någonting positivt har skett. Allt känns inte längre så tröstlöst. Mattheten är inte lika utpräglad som den var för ett par dagar sedan. Nu börjar återmarschen. Lördagen flöt iväg ganska bra. Middag på balkongen med lite vin en bra avslutning på dagen. Vid 20,00 tiden kom huvudverken. Ett extra pannband runt skallen som inte var bekvämt. Så det blev ett par Alvedon och en tidig kväll i sängen.

Söndag 2021-05-02 Dag 16
Vaknar upp efter 12 timmars sömn utvilad och hyfsat bra status. Nu är vi på väg åt rätt håll. Ett litet praktiskt problem är att den här sidans uppdateringar inte slår igenom direkt via alla webbläsare. Var felet ligger har jag ingen aning om men målsättningen är en liten ny notering varje dag.

Måndag 2021-05-03 Dag 17
Vaknade feberfri endast 37 grader. Vilken underbar lättnad. Nu får vi bara hoppas att det inte är tillfälligt utan permanent. Kroppen känns skör men som om den är på väg att återhämta sig så sakteliga. Resten av måndagen förflöt utan anmärkning. Gamla rutiner börjar kicka in.

Tisdag 2021-05-04 Dag 18
Ytterligare en dag som jag vaknar till utan feber under 37 grader. Nu har det definitivt vänt. Tog en tur till vår återvinningsrum med lite sopor. En underbar liten tur utomhus i solsken. Men jag konstaterar att det kommer ta tig innan kroppen har återhämtat sig. Det finns INGA dolda energireserver att tillgå.

Onsdag 2021-05-05 Dag 19
Tredje dagen som feberfri. Det verkar som om jag börjar närma mig slutet på mina dagboksanteckningar. Hälsan är på väg åt rätt håll även om en liten rethosta spökar lite fortfarande. Jag tror inte att jag kommer att ha så mycket mer att tillföra i detta tidsdokument. Sammanfattningsvis kan jag konstatera jag grovt underskattade detta virus. Med min positiva inställning till livet och vad det har att erbjuda trodde jag nog att det skulle röra sig om ett par tre dagar med snuva, hosta och feber. Att bli så totalt däckad som jag blev var en skrämmande. Den totala dräneringen av energi och följande orkeslöshet blev en skrämmande upplevelse. Mitt slutord får bli. Underskatta inte Covid 19. Följ myndigheternas rekommendationer. Var försiktig och ta väl hand om dig.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Möte med COVID 19”

 1. Profilbild för Ove
  Ove

  Mycket intressant läsning Stigge!
  Blir riktigt glad att ni är friska och på gång igen och givetvis så smyger någon form av lättnad fram trots att jag inte är den som ”målar fan på väggen”
  Vi som sluppit undan denna objudna besökare ska nog vara väldigt tacksamma!
  Jag håller med dig till hundra procent att vi ska leva i nutid och se framåt, vika undan backspegeln så gott vi kan!
  Det kanske inte funkar i alla lägen men det är ett bra sätt att leva tror jag!
  Vidare, att dom som inte tar det som bjuds i form av vaccin kan ställas på någon form av undantag och ta konsekvenserna är en helt rätt tanke som jag delar med dig!
  Underbart med dom små men ack så härliga teckningarna från Jack & Sally, misstänker att sådana kan bidra lite till att man frisknar till lite lättare!
  Bra skrivet!!!!
  Hälsa Kicki!

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.