Herrskap och Tjänstefolk

I min släktforskning har jag funnit att ett par släkter är sammanflätade på många sätt. Här kommer en liten historia om släkterna Andersson, Petterson och Widgren grenar sammanflätas på olika sätt.

Arkitekten och formgivaren Gustaf Ferdinand Boberg som fick sitt genombrott 1897 i samband med Stockholmsutställningen flyttade med sin fru in fastigheten Rännilen8 år 1899.  Fastigheten låg i hörnet Mäster Samuelsgatan 1 och Birger Jarlsgatan 11.

Rännilen 8
Ferdinand Boberg

Han anställer då två pigor. Elin Augusta Andersdotter (1873-04-29) från Tryserum socken (WIDGREN) och hennes kusin Jenny Teresia Maria Widgren (1881-07-31) (WIDGREN)  Elin kom till Stockholm 1891 och fick tjänst som piga hos barberare biträde Adolf Fredrik Rydberg den 21 januari den 18 november samma år byter hon arbetsgivare till bokhållare Karl Johan Mellström där blir hon kvar i 5 år till november 1896 då hon flyttar till kvarteret Hästberget 47 där hon står skriven tills hon dyker upp hos paret Broberg den 4 mars 1899 fyra dagar innan kusin Jenny börjar sin anställning. Man kan anta att Elin hade ett finger med i spelet när Jenny anställdes.

Elin Augusta Andersdotter
Jenny Teresia Maria Widgren

Elin gifter 1900-03-04 sig med Skräddare Ernst Liljedal bror till Hjalmar Pettersson min farmors far. (PETTERSSON) Det nygifta paret flyttar till David Bagares gata 5 och 1901 avslutar Elin sin anställning hos Broberg.

Ernst och Elin

Paret Boberg anställer då i januari 1901 pigan Martha Lindqvist slutar i november samma år. Hon ersätts då av Eva Matilda Abriana Andersson (1882-12-18) äldre syster till min farfar. (ANDERSSON) Eva har sedan 1900 arbetat som piga i Stockholm oklart var. Hennes anställning börjar den 13 december 1901 hos Boberg.  Ett år senare den 4 december 1902 anställs även Evas äldre syster Anna Charlotta ”Lotten” Andersson (1878-10-08). (ANDERSSON) Jenny, Eva och Lotten fortsätter sin anställning hos familjen Boberg till slutet 1903 då paret Boberg flyttar till sitt nya hem Villa Vintra på Djurgården.

Eva Andersson
Lotten Andersson

Villa Vintra på Djurgården. Med till den nya adressen följer även Jenny och Lotten men Eva flyttar tillbaka till sina föräldrar på gården Sänkvik. Det är förmodligen då som Evas kommande förlamning börjar.

Villa Vintra med paret Boberg på balkongen

Lotten flyttar även hon tillbaka till Sänkvik den 13 februari 1906. Förmodligen för att hon behövs på gården nu när hennes mor Hedda har gått bort i lunginflammation i maj 1905. På Villa Vintra behövdes det personal så den 7 november 1905 anställs Elsa Vilhelmina Andersson (1885-10-30) som tjänarinna. (ANDERSSON) Elsa syster till min farfar. Elsa blir kvar till 1910 då återvänder till Sänkvik.

Elsa Andersson
Tvättmaskin a 1908
Elsa på Villa Vintra 1908
Elsa på Villa Vintra 1908

Många i släkten Andersson hade sökt sin lycka i Stockholm. Karl Ferdinand Andersson (1880-11-22) bror till min farfar (ANDERSSON) hade varit sjöman mellan 1900 och 1905 på ångaren Göta.

Ferdinand Andersson
Ångaren Göta

Han mönstrar av i Stockholm och bor 1905–1907 som inneboende hos Axel Andersson En sjömanskompis som hade bott på Södra Finnö. Båda står som arbetare i Rotearkivet. Jag utgår ifrån att blodsbanden var starka även på denna tid. Ferdinands syster Elsa arbetar på Villa Vintra och det gör även Jenny Widgren. Jenny och Ferdinand träffas och tycke uppstår. Paret gifter sig 1907-06-24 i Tryserum kyrka och paret flyttar eget boende Högbergsgatan 23. Jag gissar att Jenny har kvar sin tjänst till 1910 då deras son Bertil föds. 1911 flyttar den lilla familjen in på Villa Vintras ägor och bor där till 1925 då Paret Boberg säljer och flyttar till Paris. Ferdinand arbetar som chaufför åt Boberg under sin tid på Villa Vintra. 1925 flyttar familjen till Högalidsgatan 54.

Ferdinand och Jenny

Jenny Widgrens yngsta syster Signe Sofia Ingeborg Wigren (1895-02-16) (WIDGREN) börjar arbeta som tjänarinna hos familjen K A Wallenbergs i deras sommarbostad Täcka Udden 1913. Vintertid var det adressen Brahegatan 47-49 som gällde. Signe besöker sin gifta syster Jenny och träffar då hennes svåger Erik Anderson (bror till min farfar)som arbetar på Sulfatfabriken i Gäddviken . Tycke uppstår och 1922 gifter de sig och flyttar ut till Nacka. Här får vi den andra fallet där två syskon gifter sig med ett annat syskonpar. Detta knöt de tre släkterna ännu tätare till varandra.

Täcka Udden


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.