Anders Tjäderhane & Ingrid Persson

Ny forskning har lätt till att det är dags att uppdatera denna del av min släkt. Vi förflyttar oss till Gryt socken till mitten av 1700 talet. Här hittar vi per idag början på min farfar och farmors anor.

Båtsman Anders Tjäderhane och hans hustru Ingrid Phersdotter har tillsammans fem barn. Har idag ännu inte spårat de äldre barnens öde men det är inte så viktig då jag har min anfader in yngsta sonen Anders

Anders Andersson Rya (1765-1827) FF FF MF

Den yngsta sonen Anders Andersson Rya hittar jag i husförhörslängderna från 1789 . Han har gift sig med Brita Andersdotter född på Kattedal i Tryserum socken. De är boende på båtmanstorpet under Högved. Har inte hittat den exakta platsen för båtmanstorpet men man kan gissa att den låg vid Valdemarsvikens norra sida söder om Högved. Där bor familjen fram till 1812 då flytten går till Heleneberg på Lilla Hummelviks ägor.( tror att det idag kallas för Lenaberg ) Här försörjer sig familjen som torpare fram till sin död. 1827 den 10 januari dör Brita i lungsot den 27 januari dör Anders i bröstfeber. Yngsta sonen Elias tar över torpet och driver det fram till 1830 då han flyttar till Skräddarbo på Fredriksnäs ägor.

Anna Christina Andersdotter (1793-1834) FF FF M

Anna Christina växer upp med sina föräldrar och bor hemma till 1816 då hon gifter sig med änklingen Peter Månsson och flyttar ihop med honom på Ekön Västertorpet på Forshems ägor i Gryt socken. Denne Peter Månsson har en bakgrund som har varit svår att kartlägga men jag tror jag har hittat en del. Födelsedata tror jag är 1789-09-28 på Breviksnäs i Gryt. Detta grundar jag på uppgifter i vigselboken då han gifter sig 1812-11-01 med Ragnhild Bengtsdotter. (Det finns även en Peter Månsson Sandberg 1788-08-20 som ställer till det) Paret bor på Stora Åhlö och Peter står som fiskare. Paret får en son Nils Gustaf Petersson född 1813-12-03. Ragnhild Avlider 1815-12-09 i Vattusot. Änklingen Peter flyttar med sonen till Ekön Västertorpet på Forshems ägor i Gryt socken och gifter sig med Anna Christina. Paret får tre gemensamma barn. Familjen verkar leva under knappa förutsättningar 1831 noteras de för avhysning men det verkar som om de bor kvar till 1835. I slutet av år 1834 drabbas familjen av en tragedi. Anna föder den 14 december ett dödfött gossebarn och avlider själv i barnsäng den 22 december. Peter flyttar då till Stora Åhlö och får bo hos förra svågern Olof Bengtsson bror till Peters första fru Ragnhild. Detta blir en kortvarig lösning 1836 splittras familjen. Var Peter Månsson tar vägen vet jag ej han har jag inte lyckats spåra.

Carl Fredrik Petersson hamnar på gården Lilla Hummelvik. Han kommer att att arbeta som dräng på många gårdar under sitt liv. Han gifter sig med Inga Christina Fogelberg och de får fyra barn. Sonen Carl August är född på Lilla Hulö /Winterbygget där Carl Fredrik arbetar mellan 1846-1854. Detta betyder att Carl August förmodligen tipsar brodern Anders om att Anna Jonsdotter blivit änka på Winterbygget 1847. Ett samband som jag tidigare inte sett. Carl Fredrik flyttar vidare till från Lilla Hulö / Winterbygget till Ängtorp på Hulö ägor där han lever fram till sin död.

Lilla Hulö / Winterbygget

Anders Jonas Petersson återkommer senare i en mer detaljerad redovisning

Olof Peterson Måhlberg utplaceras som fosterbarn men det är först efter tre år på olika gårdar som han får en längre anställning. Han utbildar sig till Båtsman och 1854 blir han båtsman Olof Måhlberg på Båtsmans torpet no 159 under Lilla Syltvik i Gryt. Han är gift två gånger och får en son i andra äktenskapet. 1887 flyttar han till Sandtorp där han bor fram till sin död 1902.

Anders Jonas Petersson (1827-1892) FF FF och FM FF

Mellanbrodern Anders Petersson min anfader placerades ut på torpet Olofsvik på Fyrtorps ägor 1836 Torpet brukas då av hans morbror Elias (Andersson) Ryberg. Namnbyte i samband med flytten till Olofsvik. Elias har även två andra fosterbarn. Anders blir kvar hon sin morbror i tre år innan han 1839 flyttar till Fyrudden, där han står som gossebarn. 1842-1843 arbetar gossen Anders på Lilla Syltvik 1843-1846 arbetar han som dräng på Dräg. 1846-1848 på Bryttorp.1848-1849 dräng på Lilla Syltvik. 1849-1850 på Bryttorp. Min gissning blir nu att Anders yngre bror Olof som arbetar på Lilla Hulö / Winterbygget tipsar Anders om den unga änkan Anna Jonsdotter som hade varit gift med Anders Andersson och hade tre barn.
Anders börjar arbeta på Winterbygget 1850 och 1850-12-28 ingår han äktenskap med den 8 år äldre Anna.

Utdrag ur kyrkbok Gryt (E) EI:2 (1844-1859) Sida: 14

Livet går vidare på gården Winterbygget som nu består av följande personer. Änkan och mormor Maria Larsdotter, mamma Anna, barnen Nils Petter och Anna Charlotta från äktenskapet med Anders Andersson. 1854-01-12 avlider mormor Maria i bröstfeber. Anders och Anna får tillsammans tre söner Anders, Karl-Gustaf och Axel. 1862-02-19 dör Anna Jonsdotter i vattusot. Nu har vi en familj med bara en förälder. Familjen ser ut enligt följande. Annas dotter Anna Charlotte Andersdotter, änkling Anders Peterson 35 år med sina barn Anders 11år, Karl-Gustaf 8 år, och Axel 6år. Anders Jonas träffar nu sin andra fru Inga Christina Andersdotter som flyttar in på Lilla Hulö och den 13 mars 1863 vigs de.

Urklipp från kyrkbok Gryt (E) EI:3 (1861-1866) Bild: 11

Anders och Christina får tillsammans sex barn. Alma, Sven, Ernst, Hjalmar, Charlotta och Ferdinand. Familjen fortsätter sitt liv på Lilla Hulö. Den 13 januari 1892 avlider Anders Jonas Peterson i reumatisk värk i en ålder av nästan 65år. Kvar på gården finns nu änkan Christina och dottern Emma Charlotta, Gården övertas av Skomakare Anders Gustaf Österlund från S:t Anna. Dottern Charlotta flyttar 1901 till Valdemarsvik i samband med att hon gifter sig med Albin Johansson. Christina bor kvar på undantag till 1928 då hon dagen innan sin död flyttar till Valdemarsvik till dottern Charlotta. Där hon avlider den 27 maj 1928 av ålderdom. Familjen band med Vinterbygget/ Lilla Hulö är därmed brutet.

Karl-Gustaf Andersson (1854-1938) FF F

Karl-Gustaf och Heddas historia

Hjalmar Petersson (1870-1933) FM F

Hjalmar och Almas historia


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.