Hjalmar & Almas barn

Ska här försöka beskriva levnadsödena för barnen till Hjalmar och Alma.

Elin ”Ellen” Elisabeth

Ringarum (E) C:12 (1895-1913) Sida: 24

Elin Elisabeth föds fredagen den 10 januari 1896 i Valdemarsvik. Enligt vad jag fick lära mig så skrev prästen fel i kyrkböckerna. Dels fel namn och dels mycket försenad. Hennes tilltalsnamn blir Ellen. (min farmor)

I november 1896 flyttar familjen till Norrköping. Pappa Hjalmar etablerar sig som skomakare. När Ellen var 9 år är hon på besök hos morbror Richard tillsammans med sin mormor i Hedemora. Det är då Richard dör i gasolyckan. Ellen hade en ambition till att bli lärarinna men då Anna-Lisa föds blir hon hemma för att passa småsyskonen.

Ingas noteringar ”Efter skolans slut blev hon barnflicka hos läkarparet Alvén-Romanus. Hon berättade om hur hon krypande på alla fyra agerade häst åt lilla Hugo, som satt på hennes rygg och hade hennes långa flätor till töm. Ellen ville bli lärarinna och det var bestämt att hon skulle få börja på seminariet. Men när hon var 14 år, föddes Anna-Lisa, och Ellen fick stanna hemma och passa småsyskon. Efter några år kom hon till sin morbror och moster i Särna som piga. Hon åkte tåg och buss till Älvdalen. Därifrån åkte hon hästskjuts de 9 milen genom skogarna till Särna. Kusken sov, men hästarna hittade vägen Så fram kom de, även om det var lite kusligt. Efter några år flyttade Ellen tillbaka till Norrköping och blev affärsbiträde i Allan Johanssons leksaksaffär. Under den tiden var hon med i Frälsningsarmén och tjänstgjorde som söndagsskollärare”

1919 gifter hon sig med sin halvkusin Gustav och paret flyttar till Stockholm Planerna var att Gustav och hans arbetskollega skulle överta butiken när ägaren skulle gå i pension. Men ödet ville annorlunda. Kollegan går bakom ryggen på Gustav och köper den ensam. Gustav blir utan jobb och det var stor arbetslöshet i Sverige då. Samtidigt hade han far Carl-Gustaf råkat ut för en olycka. Han hade förfrusit en fot, och de måste ta av benet under knät. Han kunde inte sköta Sänkvik längre. Då bestämde sej Gustav och Ellen att överta torpet. Den lilla familjen som nu består av tre personer ( dottern Inga föddes den 26 september 1920 ) flyttar 1921 i juli till Sänkvik. För Ellen som var stadsbo blev det en stor omställning. Hon fick göra det mesta på gården under dagarna ( Ta hand om kor höns och grisar) när Gustav var på dagsverken. Ett par tuffa år följer till december 1924 då familjen flyttar till Sörbylund i Ringarum där Gustav fått anställning som kyrkvaktmästare. 1925 den 25 augusti ser sonen Sture dagen ljus ( min pappa). 1930 flyttar familjen in i en tjänstebostad i skolan. Gustav är numera även skolvaktmästare. Ellen städar på skolan. 1956 så köper de sig sitt eget hus Annebo. Här bor de fram till den 1965-11-15 då Gustav dör i hjärtattack i samband med snöskottning. Ellen flyttar till Sörby 1;21 där hon bor ett par år för att sedan flytta till Ringgården 1976 där hon bor till sin död den 20 september 1984.

Erik Gustaf Petersson

 Norrköpings S:t Olai (E) CI:15 (1894-1898) Sida: 186

Erik Gustaf föds tisdagen den 1 september 1897 i Norrköping. Han levnadsbana blir tämligen kort. Den 10 november 1904 avlider han i TBC.

Einar August & Halvar August Petersson

Norrköpings S:t Olai (E) CI:15 (1894-1898) Sida: 280

Tvillingarna Einar & Halvar ser dagen ljus tisdagen den 22 november 1898 i Norrköping. Einar dör de 21 maj 1900 i lunginflammation.

Han växer upp med sin familj i Norrköping. Utbildare sig till barberare och 1921 gifter han sig med Ellen Asklöf som arbetar som uppasserska i Norrköping bördig från Mjölby. Halvar har flytta upp i förväg till Stockholm och bor på Söder, Efter vigseln flyttar Ellen efter och de bosätter sig i Järfälla Kyrkby den 18 november 1921.

I Järfälla Kyrby drabbas paret av en stor tragedi. Den 2 februari föds en son som endast blir två dagar gammal. Han fick inte ens ett namn. Paret flyttar från Järfälla tillbaka till Stockholm 1923 i mars och bosätter sig på Kommendörsgatan 6. Citat Inga ”Halvar utbildade sej till frisör. Han gifte sej med Ellen Asklöf och flyttade till Stockholm. De fick en son men han dog efter tre dagar. Sedan blev det inga fler barn, utan bara två stora hundar, Grand danois och till sist en tax. Halvar berättade att han fick åka upp till slottet och klippa och raka kungen. Halvar drabbades av ledgångsreumatism och blev till sist sittande i rullstol. Ellen skötte honom själv och sommaren 1950 hyrde de småskollärarbostaden i Ållebråta. Ellen drabbades av en njursjukdom och dog. När Halvar blev ensam, flyttade han till ett servicehus. Trots sjukdom och sorger höll han alltid humöret uppe. Han snidade gubbar och knöt ryor för att få tiden att gå. En gång bjöd han mina föräldrar på en resa till Riva del Sol i Italien. Han dog 67 år gammal.”

Mina egna minnen av ”farbror Halvar” börjar i skutet av 50 talet när han lärde mig spela schack vid 5 års ålder. Har fortfarande kvar spelet jag fick i Julklapp av honom. Pappa brukade hämta Halvar på Stadshagens Servicehus så att han kunde vara hos oss i Enebyberg över helgen. Jag fick (tror jag) ett övertag i schackspelandet om jag spelade mot honom efter lördagsmiddagen då han fått ett par snapsar. Kommer även ihåg att han berättade att han var en av de få som fick nypa kungen i näsan. Detta skedde när han rakade kungen. Han arbetade på en frisörsalong som kungen besökte.

Bengt Ivar Petersson

Norrköpings S:t Olai (E) CI:16 (1899-1904) Sida: 254

Bengt Ivar föds torsdagen den 2 januari 1902 i Norrköping.

Bengt bor med sina föräldrar i Norrköping. Han utbildar sig till typograf och flyttar 1920 till Stockholm. Han flyttar runt i Stockholm under sin tid som typograf men från 1923-1926 är han skriven på samma adress som sin bror Halvar Kommendörsgatan 6 eftersom de skrivs på denna adress samtidigt drar jag slutsatsen att han var inneboende hos Halvar och Ellen.

1929 får han arbete som faktor på Hemmets Journal och flyttar till Malmö. I Malmö träffar han Elsa Månsson som han gifter sig med den 7 maj 1932.

Paret får fem barn Barbro 1933-02-16, Ingrid 1936-07-16, Kerstin 1943-12-18, Magnus 1947-04-06 och Mats 1949-10-09. Bengt blir 69 år och avlider 1971-01-13. Elsa blir 68 år dör 1979-01-22. Mitt minne av dessa två är när vi besöker dem i deras sommarstuga på Skanör och Falsterbo i mitten på 60-talet. De visade mig deras samling av Kalle Anka tidningar. De hade samtliga inbundna i årsböcker. Jag och mina syskon fick välja var sin årsbok. Vilken lycka det var för oss barn.

Margareta Alma Kristina Petersson

Norrköpings S:t Olai (E) CI:16 (1899-1904) Sida: 487

Margareta Alma Kristina föds måndagen den 28 november 1904 i Norrköping.

Margareta bodde med sina föräldrar tills hon var 18 år då gifter hon sig med Erik. på julafton 1922. Familjen tragiska öde beskrivs bäst genom Ingas noteringar nedan.

Margareta gifte sej med Erik Nilsson och bosatte sig i Norrköping. Hon var då bara 18 år. De fick två barn Anna-Greta(1923-11-24 till 1951-01-12) och Bengt (1925-05-11 till 1963-12-29). Erik var taxichaufför och hade ofta nattkörning. Det blev slitningar i äktenskapet, och 1933 skildes de. Margareta tog plats som hushållerska och försörjde sej med att sy kläder. Bengt bodde hos henne. Anna-Greta flyttade till Bengt och Elsa i Malmö. Det var några svåra år. Men så beslöt sej Erik och Margareta för att gifta sej på nytt och familjen var åter samlad. Men bekymren var inte slut. Bengt var bara 6 år, då han fick diabetes.
Anna-Greta gifte sej med Bengt Ringman och fick sonen Hans. Efter ett par år skildes de, och Anna-Greta och Hans flyttade hem igen.
När Anna-Greta var 28 år råkade hon ut för en olyckshändelse. När hon lagade mat på gasspisen fattade hennes kläder eld, och hon brände sej så svårt att hon avled efter två veckor. Hans blev kvar hos sin morfar och mormor. Men det dröjde inte länge förrän mormor fick cancer, och efter en tids sjukdom dog också hon endast 48 år gammal
Erik var uppe på sjukhuset och tog farväl av henne. Så gick han hem och tog sömntabletter. Han kunde inte skiljas från henne en gång till. De begravdes samtidigt. Bengt gifte sej med Elsa och fick dottern Kerstin. Även Bengt dog tidigt av sin diabetes, innan han fyllt 40 år Efter morföräldrarnas död fick Hans flytta till sin pappa, som var omgift. Där fick han ofta höra att han var skilsmässobarn och därför inte kunde ha så stora fordringar. När Hans var 18 år och gick på gymnasiet var han tillsammans med sin flickvän Gunilla Lindahl från Händelö gård ute på en biltur. De körde av vägen och bägge dog. Det var den familjens tragiska historia
.”

Elin Anna Elisabeth ”Anna-Lisa” Petersson

Anna-Lisa föds torsdagen den 11 november 1909 i Norrköping

Hon bor hemma till 1928 då hon flyttar till Stockholm. Åter tar jag Ingas noteringar till hjälp Anna-Lisa var bara 10 år, när jag föddes men jag minns inte mycket av henne. Hon fick plats i en cigarraffär i Stockholm Där delade hon lägenhet med Edvin Adolfssons syster, som också var Norrköpingsflicka. När jag slutat sexan i folkskolan, var vi på skolresa till Stockholm. När mina skolkamrater reste hem, stannade jag kvar i Stockholm och bodde några dagar hos Anna-Lisa. Vi var då en kväll till Gröna Lund. Från Stockholm fortsatte jag till Söderbärke, där jag tillbringade hela sommarlovet tillsammans med mammas kusin Karin, som var 2 år yngre än jag. Det var sista gången jag träffade Anna-Lisa. Våren 1935 fick hon lunginflammation och dog på skärtorsdagen.”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.