Britt Johanssons rötter del 4

Paret Hadar Johansson och Sally Karlsson

För att göra Britts släkthistoria komplett bör nog även skrivas lite om Hadar och Sally. Vi börjar med Hadars rötter.

Det tar oss tillbaka till 1768-01-19 då Per Abramsson föds i Ukna socken. Han påträffas i husförhörslängden 1806 boende på Öndals ägor. Han är gift och har familj. Omkring 1830 tar äldsta sonen över som brukare då Per har gikt i ena knät enligt husförhörslängden. Per dör 1844 och hans hustru Anna 1859.

Per Abramsson 1768-1844

Anders Persson 1799-1890

Anders födelseplats har ej gått att styrka annat än vad som framkommer i husförhörslängderna. Han växer upp på Öndal och tar över gården efter sin far. Han gifter sig med Maj Stina Olofsdotter från Brotorp, Forsby i Västra Ed socken. Paret får sex barn. Hustru Maj Stina dör 1869 i kräfta. Anders blir 91 år innan han dör på gården 1890.

Johan Petter Andersson 1830-1913

Johan Petter blir tredje generationen att bruka marken på Öndal. Han tar över efter sin far 1872. Han gifter sig 1865 med Anna Stina Johansdotter och paret får tre barn. Alla tre barnen lever sitt liv på Öndal tills de dör.

August Evald Johansson 1867-1940

August den fjärde generationen på Öndals ägor som brukar jorden. Han gifter sig 1894 med Emilia Eulalia Lindberg från Melby gård i Ukna Socken. Paret får åtta barn Även August och Emilia dör på Öndal.

Hadar Johansson 1894-1978

Hadar växer upp på Öndal och bor där fram till 1927 då han gifter sig med Sally Gunhild Augusta Karlsson från Löckerum i Ukna. Kort efter vigseln så flyttar de nygifta till gården Toverum som de till att börja med arrenderar. Paret har inga egna barn utan tar en fosterson som sedan adopteras.

Hadar och Sally och Bengt framför mangårdsbyggnaden i Toverum

Sallys rötter

Här börjar vi i Gärdserum socken 1776-01-22 när Josef Jacobsson föds och 1785-02-20 då hans blivande hustru Anna Carlsdotter föds. Paret gifter sig 1804-11-04.Vi hittar paret i den första husförhörslängden från Gärdserum. De bor då på Svenserum och de kommer att bo där ända till dess att de dör.

Paret får sju barn. (Äldsta dottern Len gifter sig med Johan Holmström som det visar sig är sonson till Petter Holmström och Britt Lindberg vilka är mina anfäder på min farmor sida sju generationer tillbaka)

Nästa led blir Carl Petter Josefsson som föds 1821 på Svenserum. 1845 gifter han sig med änkan på Gruvdalen i Ukna socken Maja Stina Johansdotter och paret får tre barn.

1852 flyttar familjen till Bönemåla gård.1857-02-10 dör Maja Stina och I slutet av 1857 gifter Carl Petter om sig med Christina Charlotta Nilsdotter från Tryserum. Paret får fem barn. De bor på Bönemåla fram till sin död.

Anders August Carlsson är nästa led. Han föds 1858 i Bönemåla där han blir kvar till 1887 då han utvandrar till Nordamerika. Han återkommer till Bönemåla från Amerika 1893. Han gifter sig 1894 med Hilda Charlotta Johansdotter från Ukna. Paret flyttar till Skedshult för att 1896 flytta till Löckerum där de bor fram till Hildas död. Paret får tre barn yngsta dotter är Sally. Anders gifter om sig 1910 med Julia Maria Johansson. 1915 flyttar de till Öndal där de bor fram till sin död.
Sally bor hemma fram till 1927 då gifter sig med Hadar och flyttar till Toverum.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.