Britt Johanssons rötter del 3

Nu är det dags att titta närmare på Britts fäderne sida.

Min forskning tar oss tillbaka till Bo socken i Örebro län till det torpet Lilla Kringsjötorp. Här har paret Jonas Andersson född 1767 i Tjällmo socken Östergötland och hans hustru Brita Stina Pährsdotter slagit ner sina bopålar 1805. Hur Jonas togs sig från Tjällmo till Bo vet jag ej.

Jonas Andersson (1767 – 1850) FM MM FF

Jonas och Brita Stina har tre barn när de flyttar in på Lilla Kringsjötorp De livnär sig som torpare och bor kvar på torpet fram till sin död. Torpet tas över av yngsta sonen Gustav som har drivit gården sedan 1841. Jonas och Brita får totalt åtta barn varav hälften uppnår vuxen ålder.

Gustav Jonsson Kling (1820-1886) FM MM F

Gustav föds på Lilla Kringsjötorp. Gustav liksom sin äldsta bror Peter tar sig namnet Kling som familjenamn. Han bor kvar hemma tills dess att han tar över gården efter sina föräldrar 1841 och driver den fram till 1856. Nästa boställe blir då Sågstugan i Bo socken. Där bor familjen fram till 1880. Efter hustru Anna Lottas bortgång 1879 i lunginflammation flyttar Gustav med sina två yngsta döttrar till torpet London i Svennevad socken Där blir han kvar till sin död. Av parets nio barn når sex vuxen ålder.

Matilda Kling ( 1849-1894) FM MM

Även Matilda föds och Lilla Kringsjötorp. Hon bor med sina föräldrar fram till 1872 då hon får arbete som piga på Björnvard gård där hennes bror Malkom är dräng. Ett år senare flyttar hon till Smedstugan där hon arbetar i två år. 1875 gifter hon sig med Karl Ludvig Johansson som är son till brukaren av Solberga torp. De nygifta paret tar över driften av torpet torpet. 1892 efter det att Karls mor har gått bort flyttar familjen till Övre Alstugan på Averby rote. Där bor de fram till sin död. Alla deras sex barn når vuxen ålder.

Ester Karlsson (1891-1932) FM M

Ester föds på Solberga och växer upp med sina föräldrar fram till 1903 då hon flyttar till Täktö Frälsegård i Klockrike socken och tar plats som piga. Där blir hon kvar till 1909 då flytten går till Råberga Rusthåll i Sankt Lars socken i Linköping stad.1910 bär det av till Ålåkra i Ledberg socken där hon blir kvar till 1914. Hon flyttar med sin dotter till Skattegården i Västerlösa där hon stannar ett år. 1915-1918 bor och arbetar hon på Gista Nergård i Gistad socken. Här blir hon med barn och 1911 föder hon en oäkta dotter Ingegerd. 1918 flyttar hon till Karlsberg i Ekeby socken. Dottern Ingegerd bor då ett halvår hos morfar på Alstugan i Bo socken. Ester gifter sig 1918-09-30 med Arvid Johansson, Ingegerd flyttar i december tillbaka till mamma och Arvid. Paret får tillsammans fem barn varav fyra når vuxen ålder. Familjen kommer att leva ett statarliv under åren 1918 till 1932 då Ester omyndigförklaras och äktenskapet upplöses. Straxt efter avlider Ester.

Ingegerd Johansson (1911-1988) FM

Ingegerd föds som oäkta 1911 i Linköping. Hon växer upp med sin mamma och hennes man Arvid hon får fem halvsyskon. 1927 när familjen bor i Nyköping så flyttar Ingegerd till Linköping och får tjänst som tjänarinna. 1930 inte fyllda 19 år föder hon en son Bengt Ingemar. Faders är handelsbiträdet Hans Kernell som påtar sig faderskapet. Men Ingegerd och Hans flyttar ej ihop. 1931 Flyttar Ingegerd med sonen Bengt till Norrköping. 1932 lämnar hon bort Bengt att bli fosterson hos paret Hadar och Sally Johansson på gården Toverum i Tryserum socken. Ingegerd gifter sig 1936 med Klas Fälth paret får två barn och bor kvar i Norrköping fram till sin död.

Bengt Johansson (1930-1974) F

Hadar och Sally och Bengt framför mangårdsbyggnaden i Toverum

Bengt kommer som fosterbarn till gården Toverum 1932-01-20 i Tryserum socken. Paret Hadar och Sally Johansson som arrenderar gården och inte har några egna barn tar honom under sina vingars beskydd. 1940 står han som adopterad i folkbokföringen. Han kommer att tillbringa hela sitt resterande liv på gården. 1950-03-24 gifter han sig med Viola Jonsson dotter till Efraim och Ida Jonsson. Paret får fyra barn.

Fortsättning följer


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.