DNA Träff på bara 9cM

I samband med att jag nu även har mitt DNA i Ancestry’s databas så bjöds jag på en riktig överraskning när jag lyckades få en träff på bara 9 cM. Ancestry har en lite annorlunda redovisning av DNA. De har en funktion som visar vad de har hittat vid samkörning av släktträd. När man klickar där kommer en lista upp med förslag på gemensamma släktingar. När man väljer ett namn kommer ett förslag upp på hur vi är släkt. Sen gäller det att följa upp och se om det stämmer.

När jag tryckte på knappen kom följande förslag upp.

Detta förslag gladde mig oerhört eftersom jag inte hade speciellt många träffar på min mormor Sarahs sida. Så mitt första uppdrag blev att se om förslaget stämde och hitta hållbara bevis för detta. Med hjälp av de släktprogram som jag abonnerar på så lyckades jag få fram bevis på att Ann Martha Peters och William David Peters var syskon. När jag senare använder mig av Disgens 2023 nya funktion ”Skapa släktträd” blev jag verkligen förvånad. Det visade sig att jag via mitt släktträd hittar ytterligare en väg till vårt släktskap.

Namnet William Stohrer dyker upp på två ställen. Detta innebär att jag och Charnelle är släkt på två sätt. Dels på mormors sida, dels på morfars sida. Williams mor Catherine Peters leder till Peters och hans far Thomas Stohrer leder till Lombards. Att 9 cM kan leda till släktskap på två sätt är ju fullkomligt fantastiskt. Nu var det dags att kontakt C Jo och se om hon skulle hålla med mig om mina slutsatser. Kontakt etableras och mail utväxlas på engelska. Nu kommer förvåning två. Efter ett par mail får jag plötsligt mailsvar på svenska. Det visar sig att C Jo är gift med en svensk och bor nu i Sverige. Snacka om att världen är liten. Jag har bett C Jo att skriva lite om sin egen historia och här kommer lite input.

CC Jo -brief history

I am 33 years old, an only child to parents Charleen and Granville. They met when they immigrated to Canada from South Africa and Jamaica in the 80s. I have two sons, aged 11 and 16. I have always had a fascination with Scandinavia and the countries have bilateral agreements so I obtained a working holiday visa in 2017. Eventually I met a Swedish man and we moved to Denmark. We have since settled again in Sweden. 


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.