Hugenotterna & Lombard

När man släktforskar ramlar man ibland på en del skatter. För mig skedde detta för ett par dagar sedan. När jag via Ancestry kontrollerade en del förslag om uppdateringar på släkten Lombard hittade jag några riktiga skatter. Jag fick bevis på att den förste ”Lombard” som kom till Sydafrika som jag härstammar ifrån avseglade med skeppet Borssenburg den 6 januari 1688 och ankom till Godahoppsudden den 12 maj 1688.

The Borssenburg arrives in Table Bay 12 May 1688

 • Ship’s type: Kat
 • Construction: Built in 1686 for the Chamber of Amsterdam at the VOC ship yard in Amsterdam.
 • Term: In use by the VOC from 1686 until it was wrecked at Surat on 7 May 1697.
 • Length: 115 feet
 • Breadth: 27 feet
 • Depth: 9,5 feet
 • Loading capacity: 320 tons
 • Crew: 80-100 men
 • Flag: Chamber of Amsterdam

Voyage to the Cape:

 • Date of departure:6 January 1688
 • Port of departure: Texel
 • Final destination:
 • Date of arrival in the Cape:12 May 1688
 • Length of voyage: 127 days
 • Total People: 101
 • Deaths: 4 (3.96%)
 • Details of voyage:
 • Captain: Jan Claasje Valcquijt

Passengers to the Cape & Places of Origin:

Detta är styrkt från flera håll. Detta fynd innebär att jag nu kan påstå att mitt släktnamn Lombard härstammar från Frankrike. Vi har spekulerat i om det var från Frankrike eller Italien. Pierre Jean Lombard föddes 1659 i Pointais i Dauphine. Denna ort ligger sydväst om Grenoble närs den Italienska gränsen. I Italien ligger Lombardiet och med tanke på historien så kan mycket väl vara så att det är här som släkten Lombard börjar. Om detta vet jag inte då jag till dags datum inte har hittar några bevis.
Hugenotterna i Frankrike var förföljda under slutet av 1600-talet. Pierre och hans hustru Marie f Couteau var bland de första hugenotterna att avsegla till Sydafrika. Bevis för detta är en avskrift som en annan släktforskare har hittat på nätet.
The Huguenot Settlement at the Cape of Good Hope. Ett tal som Kapten W.H. HINDE, R.E. höll den 9 januari 1895 inför ”the Society”. Även en karta över var hugenotterna bosatte sig hittade jag.

Jag har nu en tråd från min första anfader på Lombard sidan som satte sin fot på Goda Hopps udden till mig själv.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Hugenotterna & Lombard”

 1. Profilbild för Liza
  Liza

  Underbart! Tänk att vi är den 11e generationen från Pierre Lombard från 1600-talet i Frankrike. 👍🏽❤️

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.