DNA Träff på 31,0 cM

Att börja släktforska via DNA-träffar har till dags dato varit mig ganska främmande. Enda undantaget var träffen på min halvbror. Jag har nu antagit utmaningen att börja se om jag kan få träff på en del av de förslag som jag får via MHs DNA träffar. Ribban är satt vid ca 30 cM.

Den första som ledde någonstans var en träff på Carla van Heerden bosatt i Australien. Det visade sig att det var hennes sons DNA som var träffen. Efter en del forskande med hjälp av hennes släktträd fick jag träff på hennes man Willhem van Heerden som jag kan spåra släktskap med. Wian’s DNA visar sig alltså ha en koppling till mitt. Inte bara biologiskt utan även styrkt via dokumentation. Efter att haft kontakt via mail med Carla & Willem så kan jag nu presentera vårt släktförhållande ser ut som följer.

Vårat släktskap

Familjen van Heerden

Wian
Willem
Carla

Jag frågade Willhem van Heerden om han kunde tänka sig att skriva ett par rader om sin familj. Till detta ställde han sig positivt. Så här har ni Familjen van Heerden.

The van Heerden family – brief history

The first Van Heerden to arrive in the Cape of Good Hope (As South Africa was called then) was Pieter Willem Van Heerden who arrived on 26 April 1701 on the ship Popkensburg from Holland en route to Batavia (today Indonesia). He grew up in Gelderland province in Holland. All the Van Heerdens in South Africa today are descendants of him and Martha van der Merwe (also from Holland). In 1706 the Dutch Government awarded him a farm near what is today the town of Tulbach in the Western Cape of South Africa where he farmed until his death.
My Van Heerden ancestors later moved north to the drier Northern Cape area of South Africa and from there to the central area called Orange Free State. It is in the Orange Free State where my family connects with Stig’s. Elsie Fourie 1847 – 1906 is the daughter of Christoffel Lombard (Stig’s great-great grandpa). Elsie Fourie was my great-great grandmother. Elsie’s daughter, Louisa Slabbert (my great grandmother ) married a Slabbert who was from a very well known wheat farming family in the Orange Free State. In fact, there was a little village with a train station that was named after them, called Slabberts.
My wife Carla, son Wian and I moved in 1998 from South Africa to England and from England to Australia in 2008 where we live today on the Sunshine Coast in Queensland. Most of my family in South Africa are today still living in the Orange Free State area as well as Western Cape, near Cape Town and the wine region Stellenbosch.


Willem van Heerden

Jag vill tacka hela familjen van Heerden för det positiva bemötande jag fick när jag kontaktade den i samband med DNA träffen. Att lyckas spåra släktskap med bara 31,0 cM ger mig en blodad tand. Nu ska det bli kul och se om jag får fram fler träffar.

Stig Lombard


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”DNA Träff på 31,0 cM”

  1. Profilbild för Elizabeth Lombard
    Elizabeth Lombard

    Så himla intressant! Kul Stig att du har detta intresse, som även jag är en del av. ❤️

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.