Släktgrenen Widgren

Uppdatering 2023-10-26

Ju mer man forskar ju lägre bak kommer man. Här har ni senaste infon om släkten Widgren. Blidstena by som har anor från 1300-talet står i centrum. Åkte förbi i somras och passade på att ta ett fotografi på byn.

Har lyckats kartlägga ytterligare släktingar. Så nu börjar vi med Lars Tyresson och hans fru Lucia

Lars Tyresson FM MM FF MF FM F

Kerstin Larsdotter FM MM FF MF FM . Hon föds och dör i Blidstena

Sune Andersson FM MM FF MF F


Här kommer ett dubbelt blodsband. Sunes barn Anders och Nils barnbarn kommer att gifta sig visar det sig.

Anders Sunesson FM MM FF MF

Britha Andersdotter FM MM FF FM

Carl Jönsson FM MM FF F

Nils Sunesson FM MM FM MF

Cajsa Greta Nilsdotter FM MM FM M

Sara Gretha Larsdotter Blyman FM MM MM

Carl Carlsson Wigren FM MM FF och Sara Gretha Larsdotter Blyman FM MM FM.

Här går släkterna ihop.
Carl Jönsson och Sara Larsdotter Blyman båda födda i Blidstena gifter sig söndagen den 30de december 1798.

Vi följer nu Carl ( Carlsson) Widgren genom livet. Han föds 1807 i Blidstena. Han bor där till 1822 då han tar tjänst som dräng på Rammendal gård under Winäs ägor som dräng.

1828 börjar han på Näset en annan gård under Winäs.

1830 bär det av till Lilla Björka där han stannar i ett år innan han får plats på Winäs sätteri som stalldräng.

På Lilla Björka arbetar även hans blivande hustru Ann Stina Olofsdotter. De gifter sig lördagen den 30de juli 1831. Anna Stina flyttar hem till Carls föräldrar på Blidstena där hon bor med den nyfödda sonen Carl Gustaf till 1832 då hon flyttar till Winäs och gör maken Carl sällskap. 1833 flyttar den lilla familjen till Ringarums socken . Carl börjar arbeta på Gusum bruk. Familjen bosätter sig på Lilla Björklund på Fifalla ägor under tiden 1833-1841.

1842 bär det av till Löfsveden under Fastebo ägor ca 2 km från Gusum Bruk. Där bor de tills de dör.

Familjen utökas under åren – Paret får totalt 10 barn.

Carl Carlsson Widgren FM MM F

Barnen Ulrika och Otto är de som har släktanor gemensamt med mig. Vi börjar med Ulrika.

Ulrika Widgren FM MM

Hon föds 1841 på Lilla Björklund. Bor med sina föräldrar till 1857 då hon tar plats på Löten som piga. 1859 till 1862 blir det Mossebo gård. 1862-1863 blir det gården Näs där även bröderna Anders Petter och Lars August arbetade som drängar. 1863-1866 gäller pigtjänst på Askedal. 1866 flyttar Ulrika till gården Kärnehult och tar tjänst som piga. Det är förmodligen nu som hon träffar sin blivande man Anders. Den 9de februari 1868 lyses det för paret och den 13de april vigs de. Ulrika flyttar in hos Anders på Löfdalen. Där bor de tillsammans i ett år och äldsta sonen Carl Magnus föds innan de flyttar till kyrkans torp Holferbo där Anders tar över som arrendator.

Foto från Tryserum Hembygdsförening

Familjen utökas under tiden på Holferbo med barnen Emma Christina 1870, Alma Karolina 1871 ( farmors mor), Elin Augusta 1873, Clas Herman 1874 samt Gustaf Walfred 1876. Året 1879 flyttar familjen till Falla i Hannäs socken. Här föds dottern Anna Adelaide 1879. 1880 flyttar familjen till Ramgöl Öndal i Ukna socken där yngsta sonen Otto Gottfrid föds. 1880 flyttar familjen till Ramgöl torp på Öndal ägor i Ukna socken. Familjen ser nu ut som nedan

Ulrika Widgren FM MM

1883 dör Anders i lungsot och Ulrika blir änka på torpet.1885 14 år gammal flyttar Alma till Ringarum och gården Askedal som brukas av Nils Magnus Månsson och hans hustru Anna Lotta Larsdotter ( halvsyster till Alma avlidna pappa). Under de kommande åren splittras familjen. först ut är Emma som den 29 januari 1886 som flyttar till Stockholm Bromma. Den 1:a september samma år är det Carl Magnus tur att flytta till Stockholm. 1900 gifter sig Elin med Syster Almas svåger Ernst och flyttar upp till honom i Stockholm. Clas blir dräng på Tornsveden på Öndal ägor den 4 november 1891. Gustaf hamnar i Tryserum 1892. Anna får tjänst som piga på Bönemåla 6 november 1894 . Otto hamnar i Tryserum 1895.

Otto Widgren

Han föds onsdagen den 6 september 1848 på Löfsveden där han bor tills han gifter sig med Hilma 1875-05-11. Efter bröllopet flyttar de nygifta till Dyviken under Hornsbergs ägor där Otto etablerar sig som murare.

Paret får tre barn under de kommande åren. Agnes Adelia föds 1878, Jenny Theresia Maria 1881, och Märta Charlotta 1885. 1886 flyttar familjen Björnsveden på Hornsbergs ägor.

Här utökas familjen med ytterligare tre döttrar. Helga Cecilia Wilhelmina 1889, Rut Elin Olivia 1892 och Signe Sofia Ingeborg. Familjen ser ut som nedan

Släktskap

Nu ska jag visa hur våra släkter sammanflätas. Min farfars farfar Anders Peterson var gift två gånger. I sitt första äktenskap med Anna Jonsdotter fick han tre söner, mellansonen Carl-Gustaf familj och Ottos familj sammanflätas enligt nedan.

Två bröder Ferdinand och Erik gifter sig med två systrar Jenny och Signe .

Anders andra äktenskap det med Christina Andersdotter sammanflätas med Ulrikas familj enligt nedan.

Här har har ytterligare två bröder Hjalmar och Ernst som gifter sig med systrarna Alma och Elin. Hur dessa släktskap hänger ihop lämnar jag till dig att reda ut. Att det finns många versioner, vet jag men inte hur många.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.