Lombard

Att släktforska på grenen Lombard, som faktiskt var det som väckte mitt intresse för släktforskning har varit svårare än jag trodde från början. Dels så finns idag igen av mammas syskon i livet. Dels så har inte Sydafrika eller övriga länder lika bra koll som vi har här hemma i Sverige. Så det mesta när det gäller släktträd och namn har kommit via My Heritage ” Record Match” vars uppgifter inte kan räknas som 100% riktiga. Men tack vare dessa fick jag kontakt med en avlägsen släkting i Sydafrika( gemensam släkt 6 generationer tillbaka) som har kunnat styrka en del och tipsat mig om vissa saker Ett stort tack till Steven Whyte. Jag kommer också att citera och plocka en hel del från min morbror Normans memoarer ”One Moment in Time” som skildrar familjens tid i Sydafrika och flytten till England. Jag tror att jag har lyckats kartlägga släkten till 1839 då paret Christoffel Stephanus Lombard och Magdalena Von Collier bosatta i Kap Staden får en son 1839-10-01 Christoffel Stephanus Lombard. Han växer upp och blir snickare får 9 barn men ett blir bara 1 år .

”Stoffel” Stephanus Lombard avlider den 22 augusti 1897 på 21 Pepper Street i Cape Town efterlämnade änkan Dorothea samt 8 barn. 4 klassade som stora och 4 klassade som små.

Dödsattest Stoffel Stephanus Lombard

Nästa generation Lombard av intresse blir Johannes Lombaard med två A som sedermera blir Lombard då britterna tar över Syd Afrika som koloni då angliserades en del namn med flamländsk stavning. Detta vållade mig problem ända tills dess att Steven löste problemet åt mig så att jag kom vidare.

Johannes Petrus Lombard 1876-1933

Johannes Lombaard

Johannes som är möbelsnickare gifter sig med Josephine Caroline Krynau Silvon född 1889-05-31 och de får fem barn vara av tre når vuxen ålder. 1933-09-29 dör Johannes av en brusten aorta i hemmet. 39 Nelson Street Cape Town

Dödsattest Johannes Lombard

Både fascinerande och skrämmande att man 1933 har en punkt 5 i dödsattesten som klassar ras i detta fall” European”

Äldsta sonen Christoffel ”Stoffel” är min morfar . Sara som föds 1907 blir bara 3 månader innan hon dör i en akut lungkomplikation.

Dopbevis Sara
Dödsattest Sara

Helena Helen Lombard emigrerar till England och gifter sig med Alf en resande säljare i tapeter. de bosätter sig i Devizes Wiltshire som ligger i sydvästra England.
Johannes Johnny Lombard gifter sig med Grace 4 barn i familjen äldsta sonen Genino ”Nino” hade en förmodad pappa med italiensk ursprung, medans döttrarna Trixie och Eileen samt sonen John Junior var deras gemensamma barn.

Christoffel ”Stoffel” Stephanus Hermanio Lombard 1906-1957

Stoffel

Christoffel ” Stoffel” Stephanus Hermanio Lombard föds enligt alla släktingar som jag talat med men döm om min förvåning när jag hittade dopbeviset där står det 1908.

Stoffel träffar Sarah Joyce Morta från Kapstaden och de blir ett par. Sarah har en dotter Phyllis som Stoffel adopterar. Sarah bakgrund och släkt ska jag försöka beskriva senare.

Stoffel och Sarah

Familjen växer genom år och kom att se ut så här

De bor i förort till Kapstaden som heter Elsies River Då en ganska nybyggd förort. Stoffel hade förmodligen via sin far lärt sig hantverksyrket han var till yrket tapetserare men rent allmänt ganska händig. Tegelhuset de bodde i byggdes ut var efter familjen växte. Sarah var hemmafru och skötte hemmet medan Stoffel arbetade och stod för försörjningen av familjen. Barnaskaran blev 10 varav 9 uppnådde vuxen ålder. Åldersmässigt blev det även ett stort spann 24 år mellan äldsta och yngsta.

Elsies Rivier

Fotografiet är förmodligen taget i början av oktober 1933 i samband med Johannes Lomdaards bortgång. Sorgbandet på Dennis vänsterarm skvallrar om detta. På bilden ser vi från vänster Sarah ( min mormor), Johnny (min morfars bror), Stoffel (min morfar), Helen ( morfars syster). Mellan raden Esme (mammas syster), ”Big Ma” Josephine Caroline Krynau Silvon ( min morfars mor), Dolores (min mamma) och Dennis ( min mammas bror).

Familjebild från början av 1930-talet

Stoffel måste ha varit en skicklig tapetserare för enligt morbror Norman bok så arbetade en period i ” He was commissioned to work in the House of Assembly in the South African government in Cape Town. That was surely testimony to the quality and standard of dad’s skill and workmanship.” Barnaskaran växte genom åren man kunde säga att de delades in i den första och den andra generation barn. Första generationen bestod av tre flickor Phyllis Esme och Dolores samt deras bror Dennis, Flickorna var väldigt tighta och och när de började arbeta var det pappa Stoffel som körde och hämtade dem till och från deras arbetsplatser. De hölls i strama tyglar och deras inkomster lades till familjekassan förutom lite fickpengar. Med tanke på den stora familj det blev gällde det nog att hålla i slantarna. Efter andra världskrigets slut fick Kapstaden som hade en stor militär hamn i Simonstown ofta besök av engelska eller andra europeiska flott besök. Stoffel ville inta att hans döttrar skulle träffa främmande sjömän på stan. Han såg till till att de fick komma hem till Elsies River i stället. Då hade han koll på läget.

Familjen Lombard and some ” Swedish seamen” 1948

Julen 1948 kom ett svenskt flottbesök HMS kryssaren Gotland stannade i Kapstaden En av sjömännen Sture Andersson blev blixtförälskad i en av Stoffel döttrar Dolores. Innan avresan frågade Sture Stoffel om lov att få gifta sig med hans dotter. Sture måsta ha gjort ett bra intryck på Stoffel för han fick ett ja även om det smärtade att hans dotter skulle flytta runt halva jordklotet.

Familjefoto från 1950 stående från vänster
Patty, Dolores, Dennis, Esme & Jean
Mellan raden John
Sarah, Norman, Ian & Stoffel

Familjen Lombard 1950

1951 i januari lämnar Dolores Kapstaden för att flytta till Sverige. Syster Esme åker i augusti samma år till Sverige för att representera familjen Lombard vid bröllopet. Hon åker via England där hon besöker faster Helen och hennes man Alf. På hemresan tillbaka till Sydafrika från Sverige försvinner Esme på båten. Ett mysterium som det finns många teorier om. En stor tragedi för Stoffel och Sarah som nu förlorat två döttrar inom en kort tid. Även om en av den levde så var det långt bort. Brodern Dennis och hans fru Thelma bodde i ett grannhus som Stoffel hade byggt på tomten. Dennis utbildar sig till elektriker. De har ofta besök av sina jämnåriga kompisar. Ett samtalsämne som ofta dyker upp är ” Har vi någon framtid i Sydafrika” Segregationen och Apartheid börjar slå igen på allvar i Sydafrika efter det att 1948 valde Sydafrikas vita befolkning in det boerdominerade Nationalistpartiet i parlamentet som lagstiftade den nya apartheidregimen , ett politiskt system som bygger på segregation mellan olika rasgrupper. Den 11 juni 1954 tar Phyllis båten för att resa till Sverige. Hennes syster Dolores väntar sitt första barn (undertecknad).

Deras diskussioner leder till att Dennis och Thelma samt deras döttrar Denise och Cheryl ( Stoffel & Saras första barnbarn) , Thelma syster Ida och hennes man Ronnie Twynam samt Ronnies syster Olga och hennes man Dennis Fox bestämmer sig för att emigrera till England. Eftersom Sydafrika ingår i det Brittiska samvälden är det inga lagliga hinder att flytta. Den 17 april 1955 tar de båten till England. De anländer den 4 maj.

I ett svep var den äldsta generation av Stoffel och Sarahs barn borta. Detta måste ha varit ett stort trauma för dem. Nu får systrarna Patty och Jean ta över som äldsta syskon. Ett par månader efter det att Dennis och Phyllis hade lämnat Sydafrika kallar Stoffel till familjerådslag. Alla i familjen fick tycka till om de ville följa efter och flytta till England. De tre äldsta syskon sa enhällig ja. Även min då 13-åriga morbror Norman fick säga sin mening vilket även det var ett ja. Läkarstudier i England var hans mål just då. Stoffel mamma Josephine ” Big Ma” som nu var änka bodde hos sin yngsta son Johnny fick stanna efter att Stoffel och Johnny kommit överens. Johnnys styvson Nino får följa med istället. I början av november 1955 äntrar familjen Lombard fartyget The Stirling Castle för en 14 dagars resa via korta stopp på öarna Ascension och Gran Canaria för att sedan anlända i Tilbury hamn. En mindre panik höll på att blossa upp på båten ett par dagar före ankomst till Tilbury. Yngsta sonen Ian började plötsligt få små röda utslag. Skeppsläkaren isolerade honom och det blev tal om att hålla hela fartyget i karantän innan det kunde fastställas att det bara var Röda Hund.

Uk Ankomst 1955-11-26

Vid ankomsten till Tilbury möter äldsta sonen Dennis upp och och ser till att familj och bagage transporteras till Seven Kings i Essex en förort öster om London. Där hade Dennis med familj ett hus på 23 Haslemere Road på andra sidan gatan bodde Ronnie med Thelmas syster Ida och på andra sidan Green Lane bodde Denis Fox med Ronnies syster Olga. Alla tre familjerna inom en liten radie. På så sätt kunde man stötta varandra i det nya landet. Familjen Lombard inkvarteras på dessa tre ställen innan man hittar ett egen hus att bosätta sig i. Efter en tid hittar sonen John ett hus som är till salu i närheten. 10 minuters gångväg från Dennis & Thelma. 562 Green Lane blir den nya adressen

562 Green Lane

Huset var på 5 rum och kök plus ett stort vardagsrum och en matsal samt en reception. Huset äges av kyrkan som nu ville sälja. Även om det fanns ett renoverings- behov så passade det familjen perfekt. Sommaren 1956 får familjen Lombard besök av dottern Dolores med familj. Vintern 1956 blev en riktig pärs för Stoffel som hade problem med sina luftrör. London smogen var extra besvärlig då pga. att både bostäder och tågen eldades med kol. Dottern Dolores i Sverige som nu hade fått sitt andra barn bjöd över familjen att spendera sommaren i Sverige och samtidigt närvara vid dopet av dottern Elizabeth. Stoffel, Sarah, Norman och Ian tillbringar sommaren 1957 i Sverige. Hösten och Vintern 1957/58 blir ödesdiger för familjen Lombard. Stoffel som har problem med luftrören och sin astma åker ut och in från sjukhuset. Måndag kväll 28 januari vakar systrarna Phyllis och Patty på sjukhuset och Stoffel somnar in för gott. Mannen som tog sin familj till England för att den skulle få ett bättre liv fick betala med sig eget. Sarah gjorde sitt bästa för att få ekonomin att gå ihop för familjen. Nino flyttar ut efter Stoffel död. Patty blir par med Kees van Bakel en före detta nederländsk sjöofficer som utbildat sig till murare. Han bidrag till 562 Green Lane blir muren runt fastighet som han bygger. Patty och Kees gifter sig och flyttar till Harlem i Nederländerna.

Kvar på 562 Green Lane finner vi nu änkan Sarah Lombard med barnen Phyllis, Jean, John, Norman och Ian de två yngsta fortfarande i skolåldern. De tre äldre syskonen står för familjeförsörjningen. Även om det var en tuff tid så fanns det rum för att roa sig Jean och hennes bror John var riktigt duktiga på att dansa till Rock and Roll. Det var snudd på att de fick vara med i en film inspelning .

1960-talet
Livet går vidare Dennis och Thelma samt deras tre döttrar flyttar till Sydney i Australien för att starta ett nytt liv där. Det blir inte som det hade hoppats på så efter ett par år återvänder de till England och köper ett hus på samma gata som de ett par år tidigare hade lämnat men denna gång blir adressen 16 Haslemere Road. familjen utökas 1966-12-23 då föds Christopher Lombard.

På 562 Green Lane händer följande Phyllis träffar sin blivande man Norman Barryman och flyttar ut. De gifter sig i slutat av 1960-talet och paret flyttar Bristol de får inga egna barn. Phyllis dör 2005-08-06 och Norman ett par år senare. Jean träffar träffar sin blivande man Peter Waterman och flyttar ut även hon. Norman träffar sin blivande fru Francis och den 9 oktober 1965 gifter den sig och flyttar till eget boende. John träffar 1966 sin blivande fru Pat och 1967 gifter de sig. Övervåningen på 562 Green Lane gör om till en separat lägenhet som de flyttar in i. På nedre plan bor nu mamma Sarah med yngsta sonen Ian 1967 träffar han sin blivande fru Sue men de gifter sig inte förens 1971.
Sommaren 1969 får jag som 15-åring åka över och hälsa på en månad. Syftet var att jag skulle förkovra mig i det engelska språket in för mitt sista år i högstadiet. Jag anlände den 19 juli och upplevde Apollo 11 månlandningen där den 20 juli. Den månaden innebar att jag både talade och till slut tänkte på engelska för de enda svenska år min släktingar kunde var ”Skål alla vackra flickor skål”. Språkkunskaperna fick jag med mig och de har jag än idag nytta av.

1970-talet
Efter att Ian gifter sig med Sue 1971 blir huset på 562 Green Lane för stort för Sarah. Sonen Norman säljer huset och köper ett mindre enplans hus ett hundratal meter längre ner på Green Lane. Där bor Sarah fram till sin död 1977-03-02.
Dennis & Thelma med familj bor kvar Äldsta dottern Denise gifter sig med Ray Hastings och i mitten på sjuttiotalet flyttar de till Perth i Australien där det bosätter sig och får två söner . Lee och Nicholas
Jean & Peter köper en kvarterskrog The Nosebag i början av sjuttiotalet som de driver till början av åttiotalet då även de beslutar sig för att flytta till Perth i Australien. Paret får inga barn
John &Pat som nu bor i Barking och har två barn Lisa och Darren
Ian & Sue flyttar till eget boende i närheten efter sitt giftermål. Paret får två söner Daniel och Stephen

Döden och familjen Lombard
Ingen undkommer döden men ibland kan man undra om den inte drabbar vissa familjer för tidigt och för hårt. Att familjen Lombard fick sin beskärda den råder det inget tvivel om enligt min mening.
Stoffel Lombard 1906-1958 52 år
Sarah Lombard 1905-1977 72år
Dennis Lombard 1927-1989 62 år Cancer
Pat Lombard/Van Bakel 1934-1995 61 år Cancer
Christopher Lombard 1966-1996 30år
Han arbetar som dörrvakt på en nattklubb den kvällen på hela familjen Lombard samlas hemma för att fira hans syster Jennifers 40 årsdag. Under kvällen nobbar han ett par grabbar från att komma in på nattklubben. Dessa återkommer efter en stund och skjuter ihjäl Christopher genom fönstret på entrédörren till klubben.
Ian Lombard 1949-2001 52 år Cancer
John Lombard 1937-2009 72 år Hjärtattack
Sue Lombard 1949-2012 63 år Hjärntumör
Norman Lombard 1942-2012 70år Cancer
Jennifer Lombard 1956-2012 54år Cancer
Jeanette Lombard 1936-2019 83år Hon avlider i Perth efter en kortare tills sjukdom. Den sista i syskonskaran Lombard.
Cheryl Lombard Fry 1954-2021 67år Cancer


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.