Carl-Gustaf Andersson & Hedda Söderqvist

Carl-Gustaf ( farfars far) var mellansonen till Anders Peterson & Anna Jonsdotter och föddes måndagen den 1 maj 1854 på Vinterbygget/Lilla Hulö. Han döptes söndagen den 7 maj. Hans första 15 år tillbringar han på gården. 1869 15 år gammal börjar han att arbeta som dräng på gården Lilla Målma.

Lilla Målma 2020
Lilla Målma torp 2020

Han arbetar på Lilla Målma i fyra år till 1873 då han flyttar gården Hägerö och tar anställning där som dräng. 1875 drar han vidare till gården Stora Hummelvik och tar anställning där. Den 5 november flyttar även Hedvig Hedda Mathilda Söderqvist till Stora Hummelvik för att ta anställning som piga. Tycke uppstår och den 18 augusti 1878 lyses det för paret i Gryts Kyrka. Söndagen den 8 september 1878 vigs de båda. Det verkar som om det nygifta paret efter vigseln flyttar till gården Lilla Syltvik. Blott 5 veckor efter vigseln föds paret första barn Anna Charlotta Andersson

Hedvig Hedda Mathilda Söderqvist ( farfars mor)1854-11-03 föds på gården Stångberget i Tryserum Socken. Hon är ett av nio syskon till paret Samuel August Söderqvist 1819-04-24 och hans första hustru Anna Lisa Andersdotter 1822-09-29

Familjen bestod av

Hedda växer upp på Stångberget och livet går sin gilla gång till 1864-05-26 då mamma Anna avlider i lunginflammation.  Familjekonstellation ändras en del de kommande åren. 1866 Dottern Anna flyttar till gården Liljestad där hon får anställning som piga. 1867 händer det mycket. På gården arbetar pigan Carolina Andersdotter 1835-12-04 bördig från Östra Ed. Måndagen den 11 november föder hon tvillingarna Hulda Wilhelmina och Emeli Augusta som oäkta barn. 14 dagar senare den 25 november gifter hon sig med August Söderqvist som erkänner tvillingarna som deras gemensamma barn. Äktenskap mellan Bonde & Piga / Bondmora & Dräng var nog ganska vanligt på den tiden för att få livspusslet att gå ihop även om det förmodligen skapade en del spänningar på gården. Om detta var fallet här vet jag ej men 1867 flyttar syster Christina till Lilla Målma och börjar som piga. (samma gård som 1869 hennes blivande svåger Carl Gustaf Andersson får anställning på). 1868 syster Eva hamnar på Bokö på Stora Ålö som piga. 1869 brodern Gustaf flyttar ut till Arnö under Hornsbergs ägor och börjar som dräng. Hedda ger sig själv av till Lilla Ålö som piga. Hon stanna där ett år och flyttar 1870 till Slätvik gård i Tryserums socken. 1873 försvinner hon till Norrköping för att finna lyckan (har inte hittat vart) men kommer tillbaka 1874. 1875 styr ödet att hon börja arbeta på Stora Hummelvik. Samma år som Carl-Gustaf tar anställning.

Carl-Gustaf & Hedda
De båda unga arbetar på samma gård och tycke uppstår 1878 som blir Hedda med barn paret gifter sig söndagen den 8 september efter vigseln flyttar till gården Lilla Syltvik.

Lilla Syltvik 2020
Lilla Syltvik 2020

Anna ”Lotten” Charlotta Andersson ser dagen ljus den 8 oktober. Här bor familjen till slutet av oktober 1880 Carl-Gustaf arbetar nu rättare. Torsdagen den 11 november 1880 flyttar familjen in på Kårebo gård där Carl-Gustaf har fått plats som rättare.

Kårebo 2020
Kårebo lada 2020

Den 22 november 1880 utökas familjen med ytterligare en medlem Carl Ferdinand. Ytterligare en medlem av familjen ser dagens ljus 1882-12-18 då Eva Matilda Abriana föds. Här stannar familjen tills hösten 1884 då flyttlasset går vidare denna gång till Dahlsgårdarna inom Engelholms ägor.

På Dahlsgårdarna stannar familjen ett år innan färden fortsätter till Röviksgård.

På Röviksgård/Klostervik arbetar Carl-Gustaf som rättare i ett år. Vad som händer sen är höljt i dunkel med fakta visar att familjen flyttar 1887 till Bostebo Snäckenäs backstuga ca 200 meter bort och Carl-Gustaf är nu mera bara ”arbetare”. Man kanske kan tro att den kommande familjeökningen kan vara en orsak

På Bostebo Snäckenäs backstuga växer familjen ytterligare 1887-12-06 föds Gustaf Nathanael. Han blir dock bara drygt 2 månader gammal innan han plötsligt dör. 1889 den 30 september föds Agnes Erika. 1891 packar familjen ihop sina ägodelar och flyttlasset styr denna gång till Sänkvik  

Sänkvik blir familjen bas för många år framöver och familjen växer ytterligare. Onsdagen den 2 december 1891 föds Gustav Axel min farfar. Ytterligare tre barn ser dagens ljus inom ett par år. 1893-11-01 föds Hedvig Lovisa, 1896-06-27 Knut Erik Emanuel och 1900 Ernst Gunnar.

Familjen Andersson är nu komplett och består av makarna Carl-Gustav och Hedda samt barnen. Lotten 1878, Ferdinand 1880, Eva 1882, Elsa 1885, Agnes 1889, Gustav 1891, Hedvig 1893, Erik 1896 och Gunnar 1900.  Jag kommer till att början att följa Carl-Gustav och Hedda genom livet och sedan Gustaf övriga syskon återkommer jag till senare.

Sänkvik 1891-1899
Familjelivet går vidare på gården Carl-Gustav är daglönare och Hedda var hemma med barnen. 1896 börjar Lotten arbeta på mejeriet i Dahl. 1897 tar Ferdinand anställning som dräng på Dahl. Ett år senare flyttar han tillbaka till Sänkvik.

Citat från Inga släktberättelse ”Så var det farfar igen. Han träffade en flicka Hedda från skärgården. De gifte sig och bosatte sig i Sänkvik, ett litet torp under Dal. Farfar var alltså torpare och gjorde dagsverken på Dal. För detta hade han 50 öre om dagen vintertid och 1 krona sommartid. På kvällarna fick han sköta sitt eget torp. ”

Sänkvik 1899-1910
Vid sekelskiftet beger sig de äldre barnen ut för att söka anställning. 1903 så hittar jag tre släktingar som har anställning i Stockholm hos arkitekt Gustaf Ferdinand Broberg. Lotten samt hennes syster Eva. Även broder Ferdinands blivande hustru Jenny Teresia Maria Wigren (min farmors kusin). Ferdinand går till sjöss 1900 och 1906 flyttar han till Stockholm och blir privatchaufför hos arkitekt Broberg. Elsa och syster Agnes arbetar som pigor på Dahlgårdarna. Syskonen Gustaf, Hedvig, Erik och Gunnar blir kvar på Sänkvik. Vinter 1905 händer följande: ” Den vintern när pappa Gustav gick och läste, skulle farfar och farmor åka till S:t Anna kyrka. Farfar tog farmor på sparken, och så bar det i väg över isen. Men isen brast och farmor hamnade i vattnet. Farfar fick visserligen upp henne. Men hon fick lunginflammation och dog.”  Den 30 maj avlider Hedda och gravsätts den 4 juni dödsorsak lungsot. Jag hittar inte så mycket om denna tid i församlingsböckerna så jag citerar från Inga ”Pappas efterlängtade kostym med de första långbyxorna blev inte som det var vanligt på den tiden konfirmationskostymen utan en kostym till mammans begravning. Efter begravningen kom pappa till prästgården Korsnäs som dräng. När han fyllt 16 år, gjorde han som många andra skärgårdspojkar. Han gick till sjöss och under de första krigsåren gick han mellan olika Östersjöhamnar. En gång var han hemma i Sänkvik på besök. Där hade de slaktat en gris, och eftersom det var nästan omöjligt att få tag i fläsk i städerna på grund av ransoneringen, fick han en halv gris med sig till släkten i Stockholm. Den låg i en igenspikad låda. När båten lade till vid kajen i Stockholm mötte Ferdinand honom och pappa bad honom hjälpa till att bära iland lådan. Polisen stod på kajen och frågade naturligtvis: ” Vad har du i lådan? ” En gris, ” svarade pappa. Så fräck trodde inte polisen någon kunde vara, så de fick gå med sin låda.”

Lotten flyttar hem till Sänkvik i februari 1906. 1908 gifter hon sig med Axel Leonard Johansson från Skaftö och flyttar dit.

Eva drabbades som ung av ledgångsreumatism. Redan som 20-åring satt hon i rullstol. Hon bodde ibland hos Elsa och ibland hos Agnes. Trots sina krokiga fingrar kunde hon brodera så fint. Hon dog 1930.

Sänkvik 1910–1922
Familjen på Sänkvik krymper

Gustav flyttar efter sin tid som sjöman i slutet av november 1919 till Stockholm. Hedvig flyttar till gården Dahl 1910 i november. Efter 2 år återvänder hon till Sänkvik. Den 2.a augusti 1920 flyttar hon som nygift med sin man till Skäggesta gård i Törnevalla församling. Erik flyttar till Stockholm Nacka 1921. Dottern Elsa gifter sig och flyttar med sin man till Strömmen i Ramsdal i maj 1920. Kvar på Sänkvik är då bara fadern Carl Gustav med barnen Agnes, Gunnar och Eva. Vintern 1920-21 förfryser Carl Gustav en fot och han blir amputerad straxt under knät. Detta innebär att ha inte längre kan sköta Sänkvik. Gustaf och Ellen lämnar då Stockholm och tar då över gården. Den 21 juli 1921 flyttar de in med dotter Inga knappt året. Senare på hösten flyttar pappa Carl Gustav och dottern Eva ut till dottern Anna på Skaftö.

Carl Gustaf 1921-1938

Carl Gustaf som flyttat till Skaftö 1921 efter sin amputation bor här till 1925 då han tillsammans med sin dotter Elsa nybliven änka köper ett litet hus Kapelstad i Ringarum dit de flyttar med Elsa 9månaders dotter Dagny. 1938 den 16:de november avlider han i en hjärnblödning.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.