Släktforskning verktyg & hjälpmedel

Min första intresse för släktforskning var nog när min mamma och syster kom hem från en resa till Kapstaden 1985. Det var första och ända gången mamma återvände till sin födelsestad som hon lämnade 1951. De fick uppleva det sista av apartheid men samtidigt fick de träffa en del släktningar och gamla vänner till mamma som fanns där. Min syster Liza berättade med inlevelse om att vi hade släkt i form av sysslingar som vi tidigare inte kände till. Ett Excelark blir min första databas på den delen av släkten. Under senare år kompletterades Excel filen med information från mina då levande släktingar på Lombardsidan. När jag väl fick blodad tand så hittade jag My Heritage på nätet som blev mitt första släktforskarprogram. Till en början tyckte jag att det fyllde mitt behov och jag fick en del träffar och grunddata på min sydafrikanska gren. Dessvärre så tycker jag inte om deras aggressiva marknadsföring. Väl inne i släktforskningen så ville jag lära mig mera. Vår hembygdsförening anordnade en kvällskurs som jag gick. Helt plötsligt så insåg jag att det finns en hel del andra betydligt bättre program att släktforska i idag. Nedan hittar du mina erfarenheter från de verktyg som jag använder.

My Heritage Använder detta idag bara som ett verktyg att få en del tips via. Har även mina DNA där så jag lär nog bli kvar men på en minimal nivå. Hr inte börjat djupforska i mina sydafrikanska rötter ännu, När det blir dags så kanske jag ökar mina aktiviteter här.

Arkiv Digital (AD) Enligt min mening det i särklass bästa och smidigaste verktyg när det gäller att forska på svenska anor. Kostar en del men vilken hobby kostar inte. Här kan man som nybörjare enkelt bygga upp sitt släktträd via deras inbyggda program. Enkelt att exportera via sk. GEDCOM fil till andra program om man vill. Vill man däremot importera en GEDCOM fil så kommer ej bilder med idag kanske det sker i framtiden. Jag säkerställer mina forskningsresultat oftast den väg och för över dem till mitt huvudprogram DISGEN

DIS (Datorhjälp i Släktforskningen) Denna förening har den programvara DISGEN som jag använder för att sammanställa all min forskning i. Kan vid första anblick se lite avancerad ut men när man väl har lärt sig programmet så upptäcker man dess många fördelar. Länken SLÄKTRÄD i menyn leder till den delen av hemsidan som presenterar min släktforskning i webbmiljö. Lite kantigt men bar. Ett medlemskap i DIS ger även tillgång till DISBYT en databas med 40 miljoner poster gör att

  • du kan se om någon annan medlem forskar på din släkt
  • du kan jämföra dina släktdata
  • du kan få tips om var du ska leta vidare
  • du kan bidra med eget material från ditt släktforskarprogram
  • och kanske finna nya släktingar

SVAR Svenska Riksarkivet En gratistjänst som inte är lika enkel AD men har nästa lika mycket. Dessutom ett bra komplement till när AD saknar en del.

FamilySearch Ett gratisprogram som ägs och driva av Mormonerna som för övrigt var de som började med att fotografera av kyrkböckerna i Sverige. Bygger på principen att du bidrar med data som sedan korskörs i deras databaser och länkar mot andra bidrag. Här har jag även fått en del napp på dokument på mina sydafrikanska släktingar. Har gjort så att jag spar deras unika personidentitetsnyckel i min DISGEN databas. Deras databas har utvecklats så här kommer jag nog hitta mer i framtiden.

WIKITREE Samma princip som Family Search men bygger på ideella krafter. Har börja lägga in en del men vad som händer i framtiden vet jag inte.

MIN KARTA från lantmäteriet Detta är ett mycket bra kartverktyg när det gäller att hitta vart platserna som mina förfäder bodde på


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Tack för ditt inlägg